Gezonde blos of lelijke rode wangen?

Gepubliceerd door Annelies op

Rode wangen, ze worden vaak in verband gebracht met je gezondheid, want: ” je hebt zo’n lekker gezond kleurtje op je wangen”. Ook in de make-up werkt dat zo, met een beetje rouge krijgt iemand net die leuke, frisse, ‘gezonde’ uitstraling.

Maar voor veel mensen zijn die rode wangen niet een lekker fris kleurtje, maar zijn ze lelijk en altijd aanwezig. Wanneer men het warm krijgt worden ze zelfs nog roder. Ze reageren sneller op inspanning, warmte of een borreltje. Kortom: irritant!

De rode wangen zijn het gevolg van téléangiëctasiën, chronisch verwijde haarvaatjes. Voor de meeste mensen beter bekend als couperose. Haarvaatjes zijn de uiterste, kleinste bloedvaatjes. Vaak door erfelijkheid reageren deze bloedvaatjes bij sommige mensen heftiger op allerlei uit -en inwendige factoren door te verwijden. Daardoor zie je ze beter onder de huid zitten. Wanneer deze vaatjes te vaak, te heftig verwijden en weer vernauwen, kunnen ze hun elasticiteit kwijt raken en blijven ze permanent verwijd. Het bloed blijft er in, waardoor ze duidelijk zichtbaar blijven. Dit is meestal op de wangen, maar kan ook op de kin en op of rondom de neus voorkomen.

Je ziet ze als een soort rode draadjes onder de huid lopen. Het ene draadje wat dikker als het andere. Een variant is de Spider naevi, het spinnetje. Je ziet een rood puntje met wat ‘pootjes’.
Een huidaandoening waar couperose een onderdeel van is, is Rosacea. Een chronische milde tot matige ontsteking van de huid.  Komt vaak in een soort vlindervorm op het gezicht voor. Er zijn puistjes te zien, maar geen mee-eters. Rosacea komt en gaat, er zijn verschillende triggers die het op dat moment erger kunnen maken.
Nog een vorm van couperose/rosacea is Rhinophyma, de bloemkoolneus. Vaker gezien bij mannen en wordt vaak geheel onterecht een drankneus genoemd.
Want hoewel drank de bloedvaatjes wel laat verwijden, is dit geen oorzaak van welke vorm van couperose dan ook 😉

“Goed, allemaal mooi die theorie, maar is er wat aan te doen?”
Helaas, er is geen crème die de vaatjes doet verdwijnen. Wil je ze weg hebben, dan kan je ze laten laseren of coaguleren.

“Kan ik zelf iets doen om erger te voorkomen?” Ja!
Belangrijk is om je huid goed te beschermen, kalmeren en geen schurende of irriterende producten te gebruiken. Verder is het belangrijk om grote temperatuurverschillen te mijden.

-Reinigen doe je mild met een zachte reinigingscrème zoals de SILK+ 3in1 cleanser. Gebruik lauw water om het product te verwijderen.
– gebruik het IK Skin Perfection PRERED+ redness defense serum. Een 100% kalmerend serum. Helpt de huid te herstellen en beschermen. Een échte specialist bij roodheid en couperose! Bevat oa Betaine en Biophytex.


-Breng de RECOVER+ sensitive repairing cream aan.
Een 24uurs creme. Ultiem zachte en kalmerende huidhersteller.
Geeft direct verlichting, vermidert roodheid en geeft de
huid een natuurlijk beschermingslaagje. Bevat oa Ectoin, Iricalmin en Panthenol.

-Een must voor de rode en gevoelige huid is een goede zonbescherming. Nieuw is de Zonnespray factor 50+!
-Voor extra verzorging en verlichting gebruik 2 á 3 keer per week het DOUBLE+ overnight sos mask. Een masker en nachtverzorging in één! Vermindert jeuk en roodheid en helpt de huid zich te beschermen.

-wil je je huid toch een keer intensiever reinigen? Gebruik dan een deepcleanse product dat ook te gebruiken is als lysing, zoals de SCRUB+ 3in1 micro exfoliant. Te gebruiken als bodyscrub, lysing en peeling. Alleen aanbrengen, 5 minuten laten inwerken en weer met lauw water verwijderen. Gebruik op de minder gevoelige plaatsen de korreltjes voor een extra intensieve reiniging.

Nou, nu hoor ik je denken. “Ja top! Mooie, fijne producten om erger te voorkomen…maar die couperose die er zit ging er dus niet mee weg zei je net. Ik kan niet eens een mooie make-up aanbrengen zonder dat die wangen er weer doorheen schijnen!”

Tadaaaa! Ook daar is een mooi en eenvoudig product voor!
Het heet de Blush Away van Lily Lolo. 100% zuivere minerale make-up. Het is een poeder met een licht groene kleur. Groen en rood zijn contrasterende kleuren en heffen elkaar zodoende op als je ze over elkaar heen gebruikt. Resultaat? Een neutrale basiskleur. Een laagje poederfoundation er over heen en klaar is je mooie egale basis make-up!

 

Wil je meer advies? Wil je één van bovenstaande producten eens proberen? Neem contact met mij op!

 

Categorieën: Geen categorie